Proxy nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Proxy ayarları nasıl açılır ve kapatılır?

 

Son dönemlerde internet ortamında oldukça popüler olan Proxy, 10 yılı aşkın süredir hayatımızdadır. Son 5 yıl içerisinde adını neredeyse her internet kullanıcısına duyurmayı başarmıştır. “Vekil sunucu” veya “ara sunucu” olarak Türkçe’ye çevrilebilir.

Proxy Nedir

Bir Proxy sunucusu kullanıcıların ağ geçidi oluşturmasına yarar. Bir cihaz internet ağına bağlandığında IP adresi kullanır. Bu IP adresleri, evinizin sokak adresine benzer, gelen verilere nereye gideceğini söyler ve giden verileri diğer cihazların kimlik doğrulaması için bir dönüş adresiyle işaretler. Proxy sunucular da aslında, kendi IP adresine sahip olan internet üzerindeki bir bilgisayardır.

Proxy sunucular güvenliğiniz için sanal ortamda bir güvenlik katmanı oluşturur. Bir web sitesine Proxy sunucusu ile ziyaret ederseniz o web sayfasına sizin adınıza girer ve web içeriklerini size aktarır.

Proxy Ne İçin Kullanılır?

Proxy server, veri çalınmasından, kimlik hırsızlığından, reklam dolandırıcılığından, şifre hırsızlarından, kötü amaçlı yazılımlardan ve daha bir çok sebepten dolayı çevrimiçi etkenlerden korunmak için kullanılıyor. Örneğin, bazı kullanıcılar çevrimiçi film veya dizi izlerken konumlarını gizlemek gibi kişisel amaçlar için Proxy kullanır.

Bazı web siteleri, devlet ve şirket kurumları tarafından bazı sebeplerden dolayı erişime yasaklanır. Durum böyle olunca yasaklı olan ülkelerden web içeriklerini görüntüleyebilmek imkansız hal alıyor. Ama artık Proxy sunucularıyla birlikte yasaklı sitelere erişim sağlanabiliyor.

Proxy Nasıl Açılır?

Proxy sunucusu ile birlikte web sitelerine erişebilmek için Proxy server hizmetleri mevcuttur. Ücretli veya ücretsiz bir şekilde yararlanabileceğiniz Proxy siteleri mevcuttur. Proxy sitelerine girip arama çubuğuna, ulaşmak istediğiniz web sayfasının URL adresini giriniz. Ücretli olarak hizmete sunulan Proxy sunucuları daha hızlı, daha güvenli ve daha stabil bağlantılar elde etmenizi sağlar.

Proxy Ayarları

Web Proxy sunucuları dışında kullandığınız tarayıcının ayarlar kısmına girerek gerekli düzenlemeler yaptıktan sonra yerel ağdan Proxy sunucusuna bağlanabilirsiniz.

Chrome İçin Proxy Ayarları

  • Google Chrome tarayıcınızdan sağ üst köşede bulunan üç noktaya tıklayın ve “ayarlar” sekmesine gidin.
  • Bu ekranda sol tarafta bulunan “Gelişmiş” yazan bağlantıya tıklayın ve açılan menüden “Sistem” seçeneğini seçin.
  • Ardından “Bilgisayarınızın Proxy ayarlarını açın” butonuna tıklayın.
  • Daha sonra “İnternet Özellikleri” penceresinden “Yerel Ağ Ayarları” kısmına gelin.
  • “Ara Sunucu” bölümünden  “Yerel ağınız için bir Proxy sunucusu kullanın” seçeneğinin yan tarafında bulunan kutucuğu işaretleyin.
  • “Adres” alanına Proxy sunucu adresinizi yazarak tamam deyin.

Mozilla Firefox İçin Proxy Ayarları

Mozilla Firefox kendi tarayıcısı içinde proxy özelliği sunuyor. Tarayıcının sağlamış olduğu sunucuları kullanabilir veya manuel olarak proxy sunucusunu yapılandırabilirsiniz.

  • Tarayıcının sağ tarafta en üst köşede bulunan üç noktaya basın ve “Seçenekler” adresine tıklayın.
  • Açılan sayfada en alta kadar inip “Ağ Ayarları” bölümüne basın ve ardından “Ayarlar” seçeneğine tıklatın.
  • Firefox tarayıcısının kendi proxy sunucusunu kullanmak istiyorsanız “Sistem vekil sunucu ayarlarını kullan” seçeneğine tıklayın ve “Tamam” butonuna tıklayın.
  • Proxy adresini manuel olarak yapılandırmak istiyorsanız, “Vekil sunucuyu elle ayarla” seçeneğini seçip ilgili alanları doldurun ve “Tamam” deyin.

Internet Explorer Proxy Ayarları

  • Explorer ara yüzünden sağ üst köşedeki çark işaretine benzeyen ayarlar butonuna tıklayın ve açılan menüden “İnternet Seçenekleri” bağlantısına girin..
  • Açılan menüden “Bağlantılar” sekmesine gidin.
  • Bu pencereden “Google Chorme Proxy Ayarları” başlığından 4. adımından sonraki adımları uygulayın.