IDE ve Text Editor Farkı Nedir?
Açılımını Integrated Development Environment olarak yapabileceğimiz IDE, text editor’lerin kod yazmak için daha da özelleştirilmiş hali olarak düşünülebilirler. IDE’ler text editörlerin sahip olduğu özelliklerin yanı sıra kodunuzu yürütmenizi sağlayabilecek bir derleyici (compiler), hata ayıklamayı sağlayacak bir debugger, kod merkezli metin düzenleyiciler, söz dizimi vurgulama, özelleştirilebilir görsel arabirimler ve kapsamlı gezinme araçları sunarlar. Tabii ki text editör kullanarak da kod yazmanız mümkündür ve fakat neden IDE’lerin saydığım avantajlarından faydalanmayalım değil mi? N
Neye Göre En İyi IDE?
IDE seçerken ilki göz önüne alınması gereken konu hangi programlama dilini kullandığınızdır. Her IDE her programlama dilini desteklemez. Ayrıca kullanacağınız teknolojiler de bu konuda belirleyici bir rol oynarlar. Ayrıca maliyet de IDE seçiminde belirleyici bir etkendir.
Microsoft Visual Studio
En popüler IDE’lerden bir tanesidir Visual Studio. İçinde bulundurduğu yapay zeka desteği sayesinde yazdığınız kodları otomatik olarak tamamlayabilme özelliğine sahiptir. Visual Studio’nun ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunmaktadır. Enterprise versiyonu ücretliyken Community sürümü ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bu açıdan bireysel yazılımcılar için maliyet olarak avantajlıdır. Ücretli sürümü ise lisanslanmasına bağlı olarak $699 - $2.900 arasında değişir. Ayrıca yazdığınız programın 300’den fazla cihaz ve tarayıcı ile olan uyumunu Visual Studio üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Desteklediği Diller ve Teknolojiler: ASP.NET, Javascipt, C++, C#, DHTML, XAML, JScript, Microsoft Azure...
Eksileri: Microsoft Visual Studio sistem gereksinimleri yüksek bir IDE’dir. Yeterli bir bilgisayarınız yoksa işinizi halletmeniz uzun zaman alabilir :(
Yazarın notu: Memory leak’leri göstermesi sebebiyle C++ kodlayan kullanıcılar için oldukça avantajlı bir IDE’dir.
IntelliJ IDEA
Özellikle Java geliştiricileri için tercih edilen ve oldukça kullanışlı bir IDE’dir. Microsoft Visual Studio gibi iki tür versiyonu bulunur. Yine Community sürümü ücretsiz iken Ultimate sürümü $533 – $693 arasındadır. IntelliJ IDEA’nın en güçlü özelliğiyse Git entegrasyonudur. Bu özelliği sayesinde IntelliJ IDEA grup çalışmaları açısından çok kullanışlıdır.
Nasa, Google, Samsung ve Twitter gibi oldukça ünlü şirketlerin bu IDE’yi kullanması bize bu IDE’yi tercih etmek için önemli referanslar.
Desteklediği Diller ve Teknolojiler: Ruby, Angular, AngularJS, CSS, HTML, JavaScript, LESS, Node JS, PHP, Python, CoffeeScript, Sass, TypeScript…
Eksileri: Çok fazla özellik barındırmasından dolayı ilk defa kullanan yazılımcılar için nispeten öğrenmesi zor bir IDE’dir.
PyCharm
Python geliştiricileri arasında oldukça popüler olan PyCharm’ın yine iki tür versiyonu bulunur: ücretsiz olan Community sürümü ve $213 - $690 aralığında değişen Professional sürümü. PyCharm içerisinde birkaç entegrasyon aracı ile sunulmaktadır. Bunlardan bazıları:
IPython - Etkileşimli bilgi işlem için sağlam bir komut kabuğu.
Kite - Yapay zeka destekli bir otomatik tamamlama eklentisi.
Pylint - Bir kaynak kodu, hata ve kalite denetleyicisi.
pytest - Python kodu için küçük testler yazmak için bir çerçeve.
WakaTime - Üretkenlik ölçümleri ve otomatik zaman takibi içeren bir geliştirici panosu
Desteklediği Diller ve Teknolojiler: Python, Angular, AngularJS, CSS, Python, HTML, JavaScript, Coffee Script, Node, TypeScript…
Eksileri: Bazen otomatik satır tamamlama diğer IDE’ler kadar yeterli olamaması.
Yazarın notu: PyCharm önceki yazılarımızdan birinde bahsettiğimiz Django Framework’ünü de desteklemektedir. Nedir bu Django derseniz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Xcode
Mac kullanıcıları için ücretsiz sunulan Xcode, Apple cihazları için (İpad, İphone, Mac) uygulama geliştirmenize olanak veren açık kaynaklı bir IDE’dir. Cocoa Touch entegrasyonu ve IOS için içerisinde emülator bulundurması sayesinde Apple cihazlarına yazılım geliştirmek için oldukça kullanışlı bir IDE’dir. Kısacası Xcode, Apple cihazları için uygulama geliştirmek istiyorsanız en iyi seçeneğiniz gibi duruyor.
Desteklediği Diller ve Teknolojiler: Swift, Objective-C, C++, C, AppleScript
Eksileri: Sadece MacOS cihazlarına sahip kullanıcıların erişebiliyor oluşu.
Android Studio
Apple cihazları için geliştirme yapanların Xcode tercih ettiği gibi bir diğer popüler mobil işletim sistemi olan Android geliştiricileri ise genellikle Android Studio’yu tercih ederler. Xcode’da olduğu gibi Android Studio da kullanılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ayrıca mobil işletim sistemi demem sizi yanıltmasın. Android telefonların ve tabletlerin yanı sıra televizyon ve saat gibi birçok cihazın da kullandığı bi işletim sistemidir ve bu açıdan geliştirme ortamı yelpazesi açısından oldukça geniştir. Android Studio’nun en güçlü özelliğiyse size geliştirdiğiniz ortam için sağladığı emülatördür. Böylece Android’ uygulama geliştrimek için bir Android cihaza ihtiyaç duymazsınız.
Desteklediği Diller ve Teknolojiler: C++, Java, Kotlin, XML
Eksileri: Microsoft Visual Studio gibi Android Studio da yüksek performanslı cihazlar için uygun bir cihazıdır. Eğer nispeten güçlü bir bilgisayara sahip değilseniz Android Studio biraz yavaş çalışabilir.