Yazılım Mühendisliği Nedir?
Yazılım mühendisliğinin ne olduğunu anlayabilmek için her iki kavrama da ayrı ayrı bakmak gerekir. Hem yazılım hem de mühendislik kavramını incelememiz gerekir.
Yazılım, belirli bir işi yapan kodlar, belgeler, tetikleyiciler topluluğudur. Mühendislik ise en iyi uygulamaları, ilkeleri ve yöntemleri kullanarak ürünlerin geliştirilmesidir. Buradan hareketle yazılım mühendisliği ise yazılım ürünlerinin geliştirilmesi ile alakalı bir mühendislik dalıdır.
Yazılım mühendisleri yazılımların geliştirilmesi, işletilmesi ve bakımının yapılması gibi süreçlerle ilgilenirler. Günümüzde dünya çapında en çok rağbet gören mesleklerin başında gelen yazılım mühendisliği gelecekte de oldukça tercih edilecektir.
Yazılım mühendisliği alanında tasarım ve kod oluşturmak kadar iyi analiz yapmak da çok önemlidir. Teknoloji dinamik yapısı nedeniyle her gün daha çok ilerlediği ve yerinde durmadığı için hem günü hem geleceği analiz etmek olmazsa olmazlar arasındadır.
Yazılım Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yazılım mühendisleri hem ülkemizde hem de dünyada pek çok işi yapabilirler. Yazılım mühendisliği çok geniş bir alandır. Pek çok alt kola ayrılmaktadır. Bu nedenle herkesin uzmanlığına göre bir iş bulabilmesi oldukça olasıdır.
Dünyada da rağbet gördüğü için yazılım mühendisliği iş imkanları sadece Türkiye ile de sınırlı değildir. Kodlama evrensel bir dil olduğu için bütün dünyada çalışılabilir. İngilizce ya da diğer dillere hakimiyeti olan kişilerin hiçbir zorluk çekmeden yurt dışında da iş bulabilmeleri mümkündür.
Yazılım mühendisliği alanında pek çok iş olsa da gün sonunda kendinizi ne kadar çok geliştirdiğiniz önemlidir. Kendinizi geliştirip mesleki yeterliliğinizi elinize aldıysanız pek çok yerde iş bulabilirsiniz.
Yüksek lisansınızın olup olmaması, kaç dil bildiğiniz, takım çalışmasına yatkınlığınız, iletişim biçiminiz gibi pek çok faktör de bulunmaktadır. Bu faktörler de iş bulma sürecinizi olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir.
Yazılım Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?
Yazılım mühendisleri içinde yazılım olan bütün alanlarda çalışabilirler. Mobil oyun sektörü, sağlık sektörü, ticaret, enerji, gıda, dijital platformlar, televizyon kanalları gibi pek çok alanda yazılım mühendislerinin yapacağı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Yazılım mühendisleri işletim sistemi olan bütün cihazlara, televizyon, telefon, tablet, gibi cihazlar için uygulamalar ve programlar yazarlar. Bu programları uzun bir çalışma ve analiz sürecinden sonra yaparlar. Oldukça karmaşık olan yazılım dilini okuyarak kullanıcıyla uygulamayı buluşturmayı hedeflerler.
Ayrıca uygulamanın da takipçisi olurlar. Olası sorunlarda anında müdahale ederler. Yaptıkları uygulamaları sürekli olarak güncellerler. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda güncellemeler yaparlar.
Maddi imkanların daha gelişmiş olması sebebiyle yurtdışında yazılımcı olarak çalışmak da oldukça revaçta. İşin evrensel bir dili olması yurtdışında iyi maaşlarla çalışmayı da kolaylaştırır.
Yazılım Mühendisliği Dersleri Nelerdir?
Ülkemizde pek çok üniversitede bölümü bulunan Yazılım Mühendisliği derslerini inceleyerek öğrenme sürecini daha yakından tanıyabilirsiniz. Sizler için yazılım mühendisliği ders programlarını inceledik.
Yıl, yıl genel anlamda okulların ders programı aşağıda açıkladığımız şekilde bulunuyor:
Birinci yılda; Temel Fizik, Bilgisayarın Temelleri, Yazılım Mühendisliğine Giriş, Lineer Cebir, Web Tasarım ve Programlama, Veri Yapıları, Yazılım Gereksinimi Mühendisliği, Nesneye Dayalı Programlama, Genel Kimya gibi dersler verilmektedir.
Bu derslerle yazılımın temelleri anlatılır. Ayrıca öğrencilerden temel düzeyde yazılımı anlamış ve uygulamaya başlayabilecek düzeyde olmaları beklenir.
İkinci yılda; Doğrusal Cebir, Programlama Dilleri, Hesaplama Sistemleri, Veri Yapıları ve Algoritmalar, Diferansiyel Denklemler, İşletim Sistemleri, Ayrık Matematik, Olasılık ve İstatistik, İleri Web Uygulamaları, Yazılım Güvenliği, Yazılım Mühendisliği Analiz ve Tasarımı, Veritabanı Yönetim Sistemleri gibi dersler işlenmektedir.
Bu dersler sonucunda öğrencilerin kodlama hakkındaki bilgilerinin ve uygulamalarının derinleşmesi gelişmesi beklenmektedir.
Üçüncü yılda; Yazılım Tasarımı ve Mimarisi, Biçimsel Diller ve Otomata, Sistem Programlama, Sayısal Çözümleme, Yapay Zeka, Yazılım Sınama ve Doğrulama, Bilgisayar Ağları, Numerik Analiz, Yazılım Mimarisi, İnsan Bilgisayar Etkileşimi gibi dersler bulunmaktadır. Bu yılla birlikte öğrencilerden kodlama konusunda bir yetkinlik beklenir.
Dördüncü yılda ise; Bitirme Projesi ve staj gibi uygulamalı dersler bulunmaktadır. Bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin bitirme projesi hazırlaması zorunludur. Bitirme projesinin ardından öğrencilerin yazılımla alakalı bir iş yerinde staj yapmaları gerekmektedir. Bu şartları sağlayan öğrenciler mezun olabilmektedir.
Sizler de yazılım mühendisliği bölümü ders programını merak ettiğiniz üniversitenin ismiyle birlikte Google üzerinde aratarak ders programı, ders içerikleri ve bölüm hocalarına erişebilirsiniz. Örneğin Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım Mühendisliği sayfasından bu üniversitedeki ders programını hemen buraya da ekledik.
Yazılım Mühendisliği için En İyi Üniversiteler
Gençlerin en çok tercih ettiği bölümler arasında yer alan yazılım mühendisliği konusunda öne çıkan pek çok üniversite bulunmaktadır.
Daha çok özel üniversitelerin tercih edildiği bu bölüm pek çok devlet üniversitesinde de mevcuttur. Bu alanda en yüksek sıralamalara sahip devlet okulları ve taban puanlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi; 2021 yılında taban puanı 393,56979 olmuştur. Başarı sıralaması olarak bölüme en son 48.920. olan aday giriş yapmaya hak kazanmıştır. Bölümün kontenjanı 41 kişidir.
Sakarya Üniversitesi; 2021 yılında taban puanı 382,82015 olmuştur. Başarı sıralaması olaraken son 58.340. kişi girmeye hak kazanmıştır. Ayrıca bölümün kontenjanı 72 kişidir.
Yazılım mühendisliği konusunda dikkat çeken özel üniversiteler ise aşağıdadır. Burssuz olarak daha düşük sıralamalardan da öğrenci kabul etseler de burslu kontenjanları kısıtlı olduğundan ve yazılım mühendisliği alanında imkanları daha geniş olduğundan özel üniversiteler daha çok tercih edilmektedir.
Bahçeşehir Üniversitesi; 2021 yılında taban puanı 464,18355 olarak belirlenmiştir. Başarı sıralaması olarak ise en son 7180. Olan kişiyi kabul etmiştir. Yüzde yüz burslu kontenjan 15 kişidir.
İzmir Ekonomi Üniversitesi; 2021 yılında taban puanı 436,45318 olmuştur. Başarı sıralaması ise en son 18.373 olmuştur. Bölümün tam burslu kontenjanı 10 kişidir.
Yaşar Üniversitesi; 2021 yılında taban puanı 416,61367 olarak belirlenmiştir. Başarı sıralaması ise 30.800 olmuştur. Yüzde yüz burslu bölümün kontenjanı 9 kişidir.
Yazılım Mühendisliği Eğitimi Kaç Yıldır?
Üniversitelerin mühendislik ya da teknoloji fakülteleri altında bulunan Yazılım Mühendisliğinin öğrenim süresi 4 yıldır. 3 yıl boyunca ağırlıklı olarak ders gören öğrenciler 4.yılda proje hazırlamak ve staj yapmak zorundadır.
Yazılım Mühendisliği Bölümüne Hangi Puan Türüyle Girilir?
Bilindiği üzere lise eğitiminde öğrenciler birinci yılın ardından sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere üç bölümden birini seçerler. Yazılım mühendisliği sayısal bölüm okunarak hazırlanacak bir bölümdür. Yazılım mühendisi olabilmek için üniversite sınavında matematik ve fen bilimleri sınavına girmeniz gerekmektedir. Özetle MF puan türüyle girilmektedir.
Özellikle kodlama yaparken bilmeniz gereken algoritma yapıları hesaplamanız gereken mantıksal yapılar bölümün sayısal bir bölüm olması için geçerli bir sebeptir. Örneğin bu konuyu daha yakından tanımak için
Yazılım Mühendisliği Bölümüne Benzer Diğer Bölümler Nelerdir?
Yazılım mühendisliği ile paralellik gösteren bölümlerden birisi de bilgisayar mühendisliğidir. Bilgisayar ve bilgisayar tabanlı sistemlerin geliştirilmesi üzerine çalışırlar. Bilgisayar mühendisleri de hem donanım hem yazılım alanında çalışabilir. Yazılım mühendisleriyle birlikte çalışırlar.
Bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler de hem yurt içinde hem yurt dışında pek çok iş kolunda çalışabilirler. Ağ uzmanlığı, veritabanı uzmanlığı, donanım mühendisliği, kontrol mühendisliği gibi işleri de yapabilirler. Ciddi bilgi ve matematik gerektiren bir bölümdür. İçerisinde pek çok kola ayrıldığı için kişilerin tek bir konuya odaklanıp uzman olmaları da mümkündür.
Özetle bu yazımızda yazılım mühendisliği nedir, ne değildir detaylı bilgiler verdik. Yazılım mühendisliği iş imkanları konusunu anlattık. Hangi üniversitelerde okunacağından, ders programından bahsettik. Sizler de yazılım mühendisliği bölümüne ilgi duyuyorsanız diğer yazılarımızı okumayı ihmal etmeyin.