Kep adresi nedir, ne işe yarar ve nereden öğrenilir? Kep adresi nasıl alınır ve kullanılır?
14 Şubat 2011 tarihinden itibaren hayatımızda olan kep, Ticari faaliyette bulunan işletmeler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Kayıtlı Elektronik Posta (Kep) sistemi ile bir çok avantaja sahip olunabilir. Kep adresi işletmeler için önemli yazı ve belgelerini uzun bir süre boyunca güvenli ve hızlı bir şekilde tutmasını sağlar.
Kep Adresi Ne İşe Yarar?
Açılımı “Kayıtlı Elektronik Posta” olan KEP, elektronik ortamlarda resmi yazışmaların güvenli bir şekilde gönderilmesi için tasarlanmıştır. Hiç bir şekilde üçüncü taraf kişilerle paylaşılmadan, her türlü ticari, hukuki ve resmi yazışmaların uygun bir şekilde düzenlenip, alıcının kim olduğunu tespit eden ve gönderilen içeriğin değişmesine imkan tanımayan güvenli bir sistemdir. Dünyanın bir çok yerinde kullanılan kep adresi Türkiye’de de faaliyet gösteriyor.
Kep Adresi Nasıl Alınır?
Kep adresi almak için gerekli belgeleri hazırlayıp size en yakın PTT merkez Müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. Veya internet üzerinden ilgili site adresine giderek üye olup başvuru yapabilirsiniz.
Kep Adresi Almak İçin Gerekli Belgeler
Kep adresi almak için bir takım evraklar kaşınıza çıkabilir. Evraklar kişiye, kamu kuruluşlarına ve tüzel kişilere göre değişiklik gösterebilir.
Kişi Başvuruları İçin;
- Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi fotoğraflı ve kimlik kartı yerine geçen üzerinde T.C numarası bulunan resmi bir belge.
- Online bir şekilde gerçekleştirilen kayıtlı elektronik posta hesabı ön başvuru numarası.
Kamu Kurumu Başvuruları;
- Kurum üst düzey yetkilisi tarafından imzalı resmi bir yazı.
- Başvuruyu yapanın, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi fotoğraflı ve kimlik kartı yerine geçen üzerinde T.C numarası bulunan resmi bir belge.
- Online bir şekilde gerçekleştirilen kayıtlı elektronik posta hesabı ön başvuru numarası.
Tüzel Kişi Başvuruları
- Üzerinde tüzel kişiliğin mersis numarası veya ticaret sicil numarası bulunan ticaret sicil tasdiknamesinin veya faaliyet belgesinin aslı.
- Noter tarafından onaylı imza sirküleri.
- Başvuruyu yapanın kimlik tespiti için, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi fotoğraflı ve kimlik kartı yerine geçen üzerinde T.C numarası bulunan resmi bir belge.
- Başvuruda bulunacak kişinin, şirketin kanuni yetkilileri tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş bir tüzel kişi yetkilendirme belgesi.
- Online olarak gerçekleştirilen Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Numarası.
Kep Adresi Ücreti
Kep adresi için fiyatlar değişkenlik gösterebilir. En doğru sonuç için fiyat listelerinin bulunduğu siteye gitmeniz gerekmektedir.
Kep Adresi Zorunlu Mudur?
Kep adresini her hangi bir elektronik posta düzenleme için kullanmak zorunlu değildir. Ancak Anonim, Limited ve paylara bölünmüş komandit şirketlerin kullanması zorunlu hale getirilmiştir.