Framework nedir ve ne işe yarar? PHP’de en çok kullanılan frameworkler
Bir programcı veya yazılımcı olarak, projelere başlamadan önce size yardımcı olmaları amacıyla tasarlanmış özel araçlar olduğundan sıfırdan başlamazsınız. Yani projelerinizi daha hızlı ve kısa bir süre bitirmek için Framework kullanabilirsiniz. Framework’ün Türkçe karşılığı “Çerçeve” veya “Yazılım Çerçevesi” olarak çevrilebilir.
Framework nedir ve ne işe yarar?
Genellikle deneyimli yazılım mühendisleri ve programcılar tarafından oluşturulup, test edilip, optimize edilip kullanıma sunuluyor. Yazılım geliştirmek kolay bir iş değildir, çok fazla zaman ister. Kodlama, tasarlama ve test etme dahil olmak üzere çok sayıda görevi beraberinde getirir. Programcılar bunlarla uğraşmak yerine daha önceden hazırlanmış ve test edilmiş projelerle başlıyorlar. Framework’ler kullanım açısından çok yönlü, sağlam ve verimlidirler.
Framework Avantajları?
Framework kullanmak zaman kazandırır ve hata riskini azaltır. Her şeyi sıfırdan yazmanız gerekmez, bu nedenle hata yapma şansınız daha azdır. Ayrıca, yapılan tüm Framework’ler yazılımcılar tarafından test edildi, bu nedenle endişelenecek çok şey yok. Diğer avantajları şunlardır:
- Kodlar daha güvenli.
- Gelişmiş teknolojiler üzerinde çalışmayı kolaylaştırır.
- Bir uygulama geliştirmek için gereken süre önemli bir ölçüde azalır.
- İşlevsellik daha fazladır.
Framework Dezavantajları
- Framework üzerinden sürekli olarak projeler yapıyorsanız bu giderek kodları unutmanıza sebep olabilir.
- Çerçeve herkesin kullanımına açık olduğu için aynı şekilde kötü niyetli kişilere de sunulmaktadır. İşlerin nasıl yürüdüğünü bilmek ve size karşı kullanılabilecek kusurları keşfetmek için çalışılabilir.
- Çalışmanın mantığını değiştirmek ve düzenlemek zordur.
PHP’de En Çok Kullanılan Frameworkler
Bir çok programlama dili için Framework’ler mevcuttur. Her dilin kendine özgü Framework çeşitleri vardır. PHP için bazı Framework çeşitleri;
1. Symfony
2005 yılında ücretsiz olarak kullanıma sunulan Symfony PHP için en çok kullanılan Framework’lerden birisidir. Symfony, ölçeklenebilir olması gereken web siteleri ve uygulamalar için mükemmel bir seçimdir. Symfony ile, form oluşturma, nesne yapılandırma ve kimlik doğrulama gibi bir çok farklı görevleri yapabilirsiniz.
2. Laravel
Karmaşık uygulamaları özelleştirmek için onu sağlam bir araç haline getiren birçok özellik ve yerleşik işleve sahiptir. İşlevleri arasında kullanıcı kimlik doğrulaması, oturum yönetimi ve önbelleğe alma yer alır. Ek olarak, çerçeveyi genişletmek için paketler mevcuttur. ojelerinizde kullanabileceğiniz 15.000’den fazla pakete sahiptir.
3. CodeIgniter
CodeIgniter, toplam boyutu 1,2 MB’den az olan hafif bir PHP çerçevesidir. Daha hızlı yükleme hızları sağlar ve web sunucunuz ve uygulamalarınız üzerinde küçük bir iz bırakır. CodeIgniter oldukça hızlı ve esnektir.
4. Yii
Yii diğer Framework’lerden farklı olarak çok daha hızlıdır. Bu durumda sitenizin performansını önemli ölçüde arttıracaktır. Zengin özelliklere sahip bir PHP çerçevesidir, kapsamlı belgeleri ve yardımcı başlangıç kılavuzu sayesinde kurulumu en kolay olan Framework’lerden biridir.
5. Phalcon
Phalcon diğer Framework’lerden farklı olarak C programlama diliyle yazılmıştır. PHP sınıflarını ve ad alanlarını kullandığı için çerçeveyi kullanmak C bilgisi gerektirmez. Phalcon, mevcut en hızlı PHP çerçevelerinden biridir. Çok hafiftir ve bir MVC mimarisi kullanır.