cPanel Nedir? cPanel Özellikleri ve Lisans Fiyatları

Sizin için önemli olan şeyleri daha fazla keşfedin

cPanel Nedir?

cPanel (Control Panel), Linux sunucularında çalışan bir dünyanın en çok kullanılan kontrol ve yönetim panelidir. Web sitelerindeki hosting işlemleri yapabilme imkânı sunan kontrol ve yönetim paneli, Linux tabanlı sunucularda çalışır ve tarayıcı üzerinden işlem görür. Linux tabanlı sunucularda web sitelerindeki işlemlerin kolay bir şekilde halledilmesini sağlayarak web sitesi yöneticilerine kurulum ve işletim sürecinde büyük avantaj sağlar.

cpanel-nedir-1200x720

cPanel, lisans ile çalışan bir kontrol panelidir. Farklı büyüklük ve özelliklerdeki lisans paketlerinin satın alınabileceği kontrol paneli, web hosting ile alakalı site yönetimi, veri girişi, veri yedekleme gibi işlemleri kolaylıkla yapabilme imkânı verir. Bunun için tarayıcı üzerinden kontrol paneline site adını ve kullanıcı adı, şifre gibi bilgileri girmeniz yeterlidir. Böylece hiçbir kolaylıkla web sitesi yönetimi ve kontrolleri yapabilirsiniz.

cPanel, veritabanı oluşturma, dosya ekleme, silme ve yedekleme, dosyaları şifreleme, web sitesini yönlendirme ve kontrol etme, web sitesini ziyaret eden kişileri veya robotları görme, kullanıcıların sitede en çok hangi sayfaları ziyaret ettiğini görme, yeni bir mail hesabı açarak onu yönetme veya silme, PHP versiyonlarını güncelleme gibi web sitesi yönetiminde kullanılan birçok işlemi yapabilme imkânı sunar.

cPanel, WHM (Web Host Manager) ile birlikte kullanılabildiğinden kullanıcılar birden fazla siteyi kontrol edebilme imkânına sahip olur. WHM birden fazla cPanel tabanlı siteyi ekleyip silebilmeye izin veren bir kontrol panelidir. Bunun yanı sıra WHM’a eklenen hesapların düzenlemelerini ve şifrelerinin değişimini yapabilmek, hesaplarda trafiği kontrol edebilmek mümkündür.

cpanel-ozellikleri-nelerdir

cPanel ile birlikte kullanılan WHM kullanıcının alanını istediği gibi bölebilmesini serbest bırakır. Böylece kullanıcı farklı hesaplarda farklı hosting paketlerini rahatlıkla sunabilir. Ayrıca WHM/cPanel hesap yöneticilerine, site kullanıcılarının hesaplarının tarihinin dolması ve yenilememesi durumunda veya hesap açarken kabul edilen kuralları çiğnemesi durumunda hesabı askıya alma izni de verir.

cPanel Özellikleri?

cPanel, web sitesi yöneticilerinin rahatlıkla işlemlerini halledebilmesi için pek çok farklı özelliğe sahiptir. Linux tabanlı sunucularda çalışan kontrol ve yönetim panelinin en önemli özelliklerinden biri rahat kullanımı olmasıdır. Daha önce kontrol paneli kullanmamış ve bilgisi olmayan bir kişinin bile işlem yapmasına olanak veren panel, nasıl işlem yağacağınızı gösteren kullanım kılavuzlarına sahiptir.

cPanel’in özelliklerinden bir tanesi de web sitesine PhpMyAdmin girişi yapılarak veritabanı işlemlerinin halledilebilmesidir. Böylece veritabanını oluşturma veya silme, yetki ve alanları yönetme, alan ekleme veya silme, gibi işlemlerin kolayca yapılabilmesi mümkündür. Ayrıca kontrol panelinin özellikleri arasında sitedeki verileri yüklemek ve yedeklerini kaydetmek gibi özelliklerde vardır. Hesap yöneticileri hosting kontrol paneli ile hesapların yetki alanlarını kolaylıkla belirler.

hosting-kontrol-paneli-ozellikleri

cPanel, FTP erişimi yapma özelliğine de sahiptir. Böylece bilgisayarınız ile veri saklama alanı arasında dosya gönderimi veya saklama alanından bilgisayarınız geri gönderim yapabilmeniz mümkündür. Bu özelliğin yanı sıra kontrol paneli, web sitesi yöneticilerine sitelerine özel ve bağla mail hesabı açma ve yönetme olanağı sunmaktadır. Web sitesine özel bir hesap ile site ismini de birçok yerde gösterebilmek mümkün olmaktadır.

cPanel özelliklerinden bir tanesi web sitesi yöneticilerine siteye kaç kişinin girdiğini, hangi sayfaların daha çok tıklandığını ve ilgi gördüğünü, kaç kişinin üye olduğunu veya siteden yararlandığını görüntüleyebilme imkânı vermesidir. Böylece site yöneticileri web sitelerin nelerin doğru veya yanlış yapıldığını, nelerin talep edildiğini veya hangi özelliklerin eksik kaldığını kendileri görebilir.

cPanel Versiyonları?

cPanel versiyonları, kontrol paneli içerisindeki web programlama dillerinden biri olan PhP’nin farklı sürümleri ile güncellenerek oluşan versiyonlardır. PhP sürümleri, ortaya çıktığı ilk günden bu yana gelişmelere uygun olarak belirli aralıklarla güncellenmektedir. Linux tabanlı sunucular ile çalışan kontrol paneli, web programlamalarında PHP kullandığı için, programın güncellemesi ile kontrol paneli içerisinde de güncelleme yapılması gerekmektedir.

cPanel kullanıcıları, PhP sürümlerini panel içerisinde saptayabilir ve değiştirebilirler. Bu oldukça kolay bir işlemdir. PhP sürümünü değiştirmek için kontrol paneli üzerinden “PhP versiyonu seç” kısmına tıklamak ve istedikleri sürümü seçmek yeterlidir. Bunun yanı sıra versiyon seçeneklerinin yanında kullanılmak istenilen eklentilerin seçildiği bir kısımda mevcuttur. cPanel şuanda PhP ‘nin en yeni sürümlerinden 7.3 ve 7.4’ü de desteklemektedir.

cpanel-lisans-fiyatlari

cPanel, WHM ile birlikte çalışabildiğinde farklı hesapların aynı anda yönetilebilmesi mümkündür. WHM, kullanıcılarına cPanel tabanlı web siteleri, farklı PhP versiyonları üzerinden aynı anda kontrol edilebilmesini özelliğini de sunmaktadır. Böylece hesap sahibinin seçenekleri artar ve tek bir PhP sürümü ile sahip olduğu bütün hesaplarda işlem yapmak zorunda kalmaz.

cPanel’in Hosting Yönetimindeki Avantajları?

cPanel, web sitelerindeki hosting işlemlerini yapmayı sağlayan bir kontrol panelidir. Hosting işlemleri kontrol paneli yardımı ile çok daha kolaylaşmakta, alan adlarını oluşturma değiştirme, veri tabanı işlemlerini halletme, sürümleri güncelleme gibi web sitesinin kontrolü ve işletimindeki her şeyi yapabilmeyi kolay bir hale getirmektedir. Kontrol paneli olmadan ayrı ayrı yapılacak ve çok uzun sürecek işlemler tek bir yerde toplanır.

 

cPanel, performansı en iyi hale getirmeye odaklanmış bir kontrol paneli olduğu için çok hızlı bir şekilde yüklenmektedir. Panel içerisinde site yönetimini yapabilmek için açılan sayfalar hızlı bir şekilde açılır ve kullanıcılarının zaman kaybı yaşamasını engeller. Bu nedenle performans açısından kullanıcılarına avantaj sağlayan bir kontrol paneli olduğu söylenebilir.

Kontrol panelinin web hosting yönetiminde web sitesi yöneticilerine sağladığı avantajlarından bir tanesi de sistemin içerisinde ekstra eklentilerin olmasıdır. Kullanıcılar bu eklentileri sunucu içerisinde kurarak kendilerine avantaj sağlamış olurlar. Örneğin, CSF Firewall bir sunucu eklentisidir. Bu eklenti sunucudaki güvenlik açıklarını tespit eder ve gidermek için ne yapılacağını söyler. Böylece sunucu hatalara ve tehlikelere karşı korunur.

cPanel, güvenlik açısından kullanıcılarına büyük avantaj sağlamaktadır. Ekstra eklentiler ile güvenliğin güçlendirilebilmesinin yanı sıra kontrol panelinin kendi özellikleri de güvenlikle ilgili herhangi bir sorunu en aza indirir. Kontrol paneli, parola korumalı diziler, SSL sertifikasının kurulması, IP adresi reddedebilme gibi güvenlik açısından pek çok avantajı kullanıcılarına sunar.

cPanel Lisans Fiyatları?

cPanel lisans fiyatları,  paketlerin özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Kontrol panelinin lisans paketlerinde kaç aylık bir kullanım isteniyorsa (örneğin; 15 ay, 30 ay) fiyatları da buna göre şekillenmektedir. Bunun yanı sıra hosting hizmeti veren her firma farklı fiyat politikaları uyguladığı için lisans fiyatları birbirinden farklıdır. Bazı siteler cPanel lisans ücretini Türk lirası üzerinden değil dolar üzerinden fiyatlandırır.

cpanel-fiyatlari

cPanel lisansları, admin, pro, premier olmak üzere üç hesap çeşidine ayrılmaktadır. Admin hesap, içerisinde 5 adet hesap açabilme hakkı bulundurur ve sadece sanal sunucularda (cloud sistem) kullanılabilir. Pro hesap ise içerisinde 30 adet hesap açabilme hakkı bulundururken, admin hesapla aynı şekilde yalnızca sanal sunucularda kullanılır.

cPanel lisanslarından premier lisans ise içerisinde 100 adet hesap açabilme hakkını bulundurur. 100’den fazla hesap açmak istendiğinde her bir ek hesap için ekstra ücret ödenmektedir. Eğer web sitesi yöneticileri fiziksel bir sunucuda çalıştırılmak üzere bir lisans almak istiyorlarsa Premier lisans almalıdır. Diğer lisans paketleri fiziksel sunucular için uygun değildir.