Blockchain ne demek? Blockchain teknolojisi nedir, nerelerde kullanılır ve neler yapılabilir?

 

 

Son dönemlerde kripto para piyasasının artmasından dolayı, adını sıkça duymaya başladığımız bazı terimler de beraberinde geliyor. Bitcoin‘in ülkemizde ve dünyada popüler olmasıyla birlikte, insanlar tarafından merak konusu olmuştur. “Blok zinciri” anlamına gelen Blockchain, kripto para dünyasına merak duyan herkesin karşısına çıkmıştır. Ekstra güvenlik ve şeffaflık sunan, merkezi olmayan bir teknolojidir.

Blockchain Nedir?

Türkçeye Blok zinciri olarak geçen Blockchain, hiçbir merkeze bağlı kalmadan, dijital veriyi kaydeden, bir işlem kayıt defteri olarak ifade edilebilir. Bir ağdaki işlemleri sürekli olarak kaydedilmesini sağlar. Bu deftere kaydedilen verilerin, takip edilme sürecini kolaylaştıran, paylaşılabilen ve üzerinde hiçbir değişiklik yapılamayan büyük bir teknolojidir.

Bir blok zincirinin içindeki verilerin değiştirilemez olması, siber güvenlik ve kötü amaçlı bilgisayar korsanlarının ulaşabilmesi daha zor bir hal alıyor.

Tüm bilgisayarlar üzerinden blok zinciri üzerinde yer alan bilgilere ve verilere ulaşmak mümkündür. Bilgilere ulaşmanın yanı sıra, sistemde yapılan işlemlerin kime ait olduğu ve hangi tarihte yapıldığı gibi bilgilere tamamen şeffaf bir şekilde ulaşabilmek mümkündür.

Blockchain teknolojisi ilk olarak 1991 yılında geliştirilmiştir. Ancak bu teknolojinin bu kadar popüler olmasının nedeni, 2009 yılında bir kişi veya bir grup tarafından Satoshi Nakamoto adı kullanılarak geliştirilen Bitcoin sayesindedir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blok zincirine kaydedilen veriler değiştirilemediği için, düzenleme yapmak imkansızdır. Düzeltme veya değiştirme işlemi yapılmak istendiği zaman sisteme yeni bir kayıt eklenmelidir. Blockchain teknolojisi üzerinde kullanıcı adı, soyadı gibi kişisel bilgiler yerine, bütün ağların tanıdığı kullanıcı kimlik numarası kullanılır.

Blockchain bloklardan oluşur. Kullanıcıların yapmış olduğu işlemler Blockchain ağına matematiksel hesaplamalar ile yerleştirilir.

Blok zinciri herhangi bir veriyi merkezi bir alanda saklamaz. Bunun yerine blok zinciri kopyalanır ve bir bilgisayara ağına yayılmaya başlar. Yeni bir blok eklendiğinde değişikliği yansıtmak üzere blok zincirini günceller.

Blockchain Nerelerde Kullanılır?

Çok fazla çalışma alanına sahip olan Blockchain teknolojisi sıklıkla kripto para piyasasında bilinse de, merkezi veya merkezi olmayan birçok sektörde kullanılabilir. Blockchain teknolojisinin kullanım alanları arasında banka, devlet, akıllı sözleşmeler, noter işlemleri gibi sektörler de yer alır. Bu sektörlerin bazıları şunlardır:

  • Kamu sektörü
  • Finans sektörü
  • Enerji sektörü
  • Sağlık sektörü
  • Tedarik zinciri
  • Yardım kuruluşları
  • Telif ödemeleri
  • Siber güvenlik
  • Ağ oluşturma ve nesnelerin interneti
  • Sigorta sektörü
  • Bulut depolama
  • Perakende sektörü
  • Çevrimiçi müzik platformları
  • Nakliye şirketleri
  • E-ticaret platformları

Blockchain Wallet (Blok zinciri Cüzdanı) Nedir?

Blockchain wallet yani Blok zinciri cüzdanı, kripto paralar için kullanılan bir teknolojidir. Kripto parayı alıp, göndermeyi ve tutmaya yarayan dijital bir depolama sistemidir. Bu cüzdanlarda, her kullanıcıya verilen bir cüzdan kimliği ve özel anahtar kodlarına sahiptir. Başka birine para transferi yapmak istemeniz durumunda o cüzdanın kimlik adresini bilmeniz yeterlidir.

Bu cüzdanlarda yapılan işlemler blok zincirine kaydedilmektedir. Blok zinciri sayesinde kripto para yatırma ve çekme işlemlerinizi hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.

Blockchain kripto para sisteminin hepsinde minin gerekli midir?

Tüm blockchain sistemleri mining işlemini kullanmamaktadır. Bu sebeple mining yani kazım ile kripto madenciliği her sistemde gerçekleştirilmemektedir. Mining nedir ve nasıl yapılır yazısına göz atın.