Web geliştirme, web sitelerinin inşası ve bakımıdır; Bir web sitesinin harika görünmesi, hızlı çalışması ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi ile iyi performans göstermesi amacı ile yapılan işler toplamıdır.
Web geliştiricileri veya "geliştiriciler" bunu çeşitli kodlama dilleri kullanarak yaparlar. Kullandıkları diller, hazırladıkları görev türlerine ve üzerinde çalıştıkları platformlara bağlıdır.
Web geliştirme becerileri dünya çapında yüksek rağbet görüyor ve iyi bir ücret alıyor; bu da mesleği büyük bir kariyer alanı haline getiriyor. Uzman olmak için geleneksel bir üniversite diplomasına ihtiyaç duymadığınız için erişilebilir en kolay yüksek alanlardan biridir.
Web geliştirme alanı genellikle front-end (kullanıcı tarafı) ve back-and (sunucu tarafı) olarak ayrılır. Şimdi bu alanları inceleyelim.
Front-end ve Back-end Gelişiminin Karşılaştırılması
Bir Front-end yazılımı, HTML, CSS ve JavaScript kodlamaları kullanarak düzen, tasarım ve etkileşimi önemser. Başlangıçta bir tasarımı ele alıp sonrasında gerçeğe dönüştürmektir.
Web sitesinin görsel yönü, açılır menüler ve metin gibi gördükleriniz ve kullandıklarınız, öğeleri bağlamak ve yapılandırmak için bir dizi program yazan Front-end geliştiriciler tarafından bir araya getirilir. Bu yazılımlar bir tarayıcı aracılığıyla çalıştırılır.
Back-end geliştirici, sahne arkasında neler olup bittiğini hesaplar. Bu, verilerin saklandığı yerdir ve bu veriler olmadan, Front-end olmaz. Webin arka ucu, web sitesini barındıran sunucudan, onu çalıştırmak için bir uygulamadan ve verileri içeren bir veritabanından oluşur.
Backend yazılım, sunucunun, uygulamanın ve veritabanının birlikte sorunsuz çalışmasını sağlamak için bilgisayar programları kullanır. Bu tür bir şirketin ihtiyaçlarının neler olduğunu analiz etmesi ve verimli programlama çözümleri sağlaması gerekir. Tüm bu harika şeyleri yapmak için PHP, Ruby, Python ve Java gibi çeşitli sunucu tarafı dilleri kullanılır.
Full-stack Geliştirme nedir ?
Hem Frontend hem de Backend gelişimi size hitap ediyorsa, bir Full-Stack Geliştirici olmayı düşünebilirsiniz.
Full-stack yazılımcılar hem ön hem de arka uca dikkat eder ve istemci ile sunucu taraflarının nasıl ilişki kuracağını belirlemek için ağın her seviyede nasıl çalıştığını bilmeleri gerekir. Doğal olarak bu uzmanlık seviyesine kadar çalışmak, daha fazla bilgi gereksinimi olduğu için öğrenmeniz daha uzun sürecektir.
Web Geliştirmeye Başlarken
Tüm bunlar ilk başta göz korkutucu gelebilir, ancak her şeyi bir kerede bilmeniz gerekmez. Bilginizi sürekli ve aşama aşama olarak büyüteceksiniz. Araştırmalarınızda her şeyi tıklanmaya başlayacaksınız.
Müthiş haber şu; geliştirici olmayı öğrenmek kolay erişilebilir ve isterseniz uygun fiyatlara dersler de alabilirsiniz. Bu ülkemizde özellikle son yıllarda gittikçe gelişmekte olan bir sektör olduğu için hem sanal olarak dersler alabilir hemde kurslara başvurabilirsiniz. Mesleğiniz ne olursa olsun, web geliştirmeyi öğrenebilirsiniz.
Bir web profesyoneli olmak, kesinlikle herhangi bir alana katılmanıza izin verir, çünkü web profesyonel yaşamlarımızda evrensel olarak mevcuttur. Bir web geliştiricisi olabilir ve sanat dünyasından otomobil endüstrisine kadar her konuda uzmanlaşabilirsiniz.
İlk adım, web geliştirmenin hangi yönünün sizi ilgilendirdiğine karar vermek ve ardından bir programlama diliyle başlamaktır.
Örneğin, Front-end ile ilgileniyorsanız, biraz HTML ve CSS öğrenerek başlayabilir, daha sonra temel bilgilerden memnun olduğunuzda projeler üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Daha önce de dediğimiz gibi, sadece evinizde oturup araştırma yaparak bu alanda ilerleyebilirsiniz.
Ayrıca, sorun gidermek, fikirlerinizi tartışmak ve ilham almak için bir tartışma forumuna veya diğer web geliştiricileri topluluğuna katılmanız gelişiminiz açısından faydalı olur. Atamedya Ailesi olarak yazılım ve bilişim alanında makalelerimiz ile daha fazla bilgi sahibi olabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz.