Yeni Yazılımcılar için Programlama Dilleri Tavsiyeleri 2020

Sizin için önemli olan şeyleri daha fazla keşfedin

Yazılım dünyasına yeni adım atanların en çok sordukları soruların başında “Kodlamayı hangi programlama dili ile öğrenmeye başlamalıyız?” geliyor. Günümüzde programlama dilleri konusunda çok fazla opsiyon olduğundan dolayı bu soru cevaplaması zor bir sorudur. Bu soruyu cevaplamadan önce daha önemli başka bir soruyu cevaplamanız gerekiyor: “Hangi alanda üzerine çalışmak istiyorum?”.

Makine öğrenmesi (machine learning), oyun geliştirme, Blockchain, siber güvenlik ve daha nicesi… Her biri için kullanılan dil ve teknoloji farklı olduğundan ilk cevaplanması gereken soru budur. Fakat “Benim bu konuda pek bir tercihim yok.” diyenleriniz de olabilir. Korkmayın bu da gayet normal bir cevap. O zaman size tavsiyemiz popüler bir programlama dili öğrenmeniz. Çünkü popüler bir programlama dilini seçerseniz o dil hakkında daha çok kaynak bulabilirsiniz. Ayrıca bir dilin popüler olması o dili bilen yazılımcılara olan ihtiyacın da fazla olduğunu gösterir. Örneğin günümüzde çok kullanılmayan Kobol dilini öğrenmektense daha popüler programlama dillerine yönelmeniz daha mantıklı olabilir. Unutmayın bu dillerin hepsine birden hakim olmanız şart değildir.


 

JavaScript

Web geliştirme konusunda oldukça popüler olan JavaScript, interaktif ve kullanıcı dostu web sitelerinin sırrıdır…  Google, Facebook, Twitter ve diğer teknoloji devleri bu konuda Javascript’e güvenirler. Genellikle front-end tarafında kullanılır. Fakat Node.Js teknolojisiyle birlikte back-end’de de kullanılmaya başlanmıştır. Business Insider’a göre bu gelişmeyle birlikte JavaScript en popüler programa dilleri sırasında ilk sıradadır. JavaScript'e ek olarak, çeşitli popüler kütüphaneler ve frameworkler JavaScript geliştirmeyi kolaylaştırır. React ve AngularJS gibi oldukça popüler teknolojileri de destekler.

 


 

Python

Kod okunabilirliği oldukça kolay olan Python bu sayede öğrenmesi de oldukça kolay bir dildir. Mükemmel bir kütüphane desteğine sahip olduğundan dolayı kullanım alanı oldukça fazladır. Ayrıca Django, web2py ve Flask gibi birçok framework’ü de bulunur. Makine öğrenmesi, web uygulamaları, oyun geliştirme, veri bilimi…

 


 


 

Java

Genellikle ülkemizdeki ve dünyadaki üniversitelerde C++ ile birlikte ilk öğretilen programlama dillerinin başında gelir JAVA. Bunun nedeni JAVA'da programlama dillerinin nasıl çalıştığı mantığının daha rahat anlaşılabilmesi görüşüdür.. 


 

Java’nın popülerliği ise platformlardan bağımsız çalışıyor olmasındandır. “Bir yerde yazdığınız dil her yerde çalıştır” mottosu benimsenmiştir Java için. Java kodu yazıldıktan sonra derlenir ve bytecode adı verilen bir makine kodu oluşturulur. Bytecode başka makinelerdeki Java Virtual Machine (Java Sanal Makinesi) tarafından okunabilir ve bu sayede platform bağımsızlığı sağlanır.


 

Python gibi JAVA'nın da kullanım alanı oldukça fazladır.  Spring, Struts ve Hibernate gibi oldukça popüler frameworklere de sahiptir. Android için uygulama geliştirme, masaüstü uygulama geliştirme, back-end servisleri... Eğer bu alanlardan biri veya birkaçı ilginizi çektiyse JAVA'yla tanışma vaktiniz geldi demektir.



 

Swift

Apple ürünlerinin oldukça yaygın olarak kullanıldığı düşünürsek çok da sürpriz olmayan bir programlama dili kendisi. Çünkü Apple ekosistemi için uygulama geliştirmenin yolu Swift bilmekten geçiyor… Açık kaynaklı bir dildir, C++ kadar hızlıdır ve null-safe’tir. Peki nedir bu null-safe diyorsanız null-safe, bir objenin oluşturulurken Nullable diye belirtilmediği sürece Null olamamasıdır. Bu sayede NullPointerException tarzı hatalardan kaçınılmış oluyor.


 

Eğer siz de Apple ekosistemi için program yazmak istiyorsanız Swift iyi bir tercih gibi gözüküyor ?


 

Sadece IOS kullanan cihazlar tarafından ulaşılabilirdir. Kodlamaya yeni adım atmış kişiler için karmaşık olabilir.


 


C#

.NET ile Türkiyede sektörde yaygın olarak kullanılan bir dildir C#. Microsoft tarafından geliştirildiği düşünülürse Windows tabanlı uygulama geliştirmek için oldukça uygun olmaması sizi şaşırtmamalı :) Fakat CLR (Common Language Runtime) sayesinde platform bağımsız bir yazılım dilidir ve böylece Windows, Linux ve mobil cihazlarda çalışabilir. C# program kodu MSIL Assembly'e, Assembly'i de CLR çalıştırılabilir bir makine koduna dönüştürür. Ayrıca Microsoft Visual C ++ 'ın yardımını aldığı için Windows, Android ve iOS tabanlı uygulamalar için en uygunudur. Xamarin ve .NET gibi iki tane ünlü framework’ü vardır. 


Back-end servisleri, oyun geliştirme (Unity)  gibi birçok alanda kullanılır.