Root nedir ve ne işe yarar? Bilgisayar ve telefonda root erişimi nasıl elde edilir?
İnternette Android hakkında herhangi bir araştırma yaptıysanız, muhtemelen “rootlama” hakkında haberler görmüş ve okumuşsunuzdur. mevcut android telefonların çoğunda yeterli derecede erişim sağlayamadığı bazı durumlar vardır. Cihaza tam anlamıyla erişim sağlamak için kullanıcılar telefonlarına “root” atmaktadırlar.
Root nedir ve ne işe yarar?
Türkçe karşılığı “kök” olan “root“, atılan telefonun tüm erişimi kullanıcıya geçmesidir. Rootlama, ‘jailbreaking‘in android eşdeğeridir. Android bir cihaza root atmak her türlü dosyalarla ilgili düzenlemeler yapabileceğinizi ve silebileceğinize olanak tanır. Cihazın tüm yetkisi kullanıcıda olur. Root, onaylanmamış uygulamaları yükleyebilmenizi, istenmeyen bloatware’leri silebilmenize, işletim sistemini güncelleyebilmenize, işlemciyi hız aşırtma yapabilmenize yani yönetici izinleriyle mümkün olan her şey kullanıcı tarafından gerçekleştirilebilir. Köklendirme normalde, genellikle hizmet sağlayıcılar veya donanım üreticileri tarafından uygulanan cihazlardaki sınırlamaların üstesinden gelmek için yapılır.
Bilgisayar ve telefonda root erişimi nasıl elde edilir?
1. Cihazın model numarasını öğrenin
Android cihazınızın model numarasını öğrenmek için Ayarlar > Telefon Hakkında > Model Numarası adımlarını izleyerek öğrenebilirsiniz.
2. USB hata ayıklama modunu açın
Ayarlar > Sistem > Cihaz Hakkında bölümüne giderek “yapım numarası” kısmına 8-10 kere art arda tıklayarak geliştirici modunu aktif hale getirin. Ardından “Geliştirici seçenekler” bölümüne giderek USB hata ayıklama modunu kullanılabilir hale getirin.
3. Verilerinizi Yedekleyin
Root atmak verilerinize herhangi bir zarar vermez ancak, tedbir almanızda fayda vardır.
4. Gerekli programları yükleyin
Bilgisayarınıza ücretsiz olarak sunulan “Kingo Root” uygulamasını indirin ve çalıştırın. Ardından USB aracılığıyla android cihazınızı bilgisayara bağlayın, karşınıza çıkan izinleri kabul edin.
5. İşlemi başlatın
Cihazınızı bilgisayara bağladığınız andan “Kingo Root” uygulaması açıksa cihazınızı hemen algılayacaktır. Daha sonra “Root” butonuna basarak cihazınıza 5 dakika içerisinde root atma işlemi tamamlanacaktır.
Root erişimi nasıl kaldırılır?
tüm bunları yaptıktan sonra cihazınıza “superuser ” adında bir program yüklenir. Bütün izinleri bu program verir. Superuser programına girip root cihazınızdan root erişimini kaldırabilirsiniz.
Root cihaza zarar verir mi?
Tüm bunlara birlikte, köklenmenin bazı potansiyel dezavantajları da vardır.
- Android telefonunuzu rootladıktan sonra karşılaşacağınız en büyük dezavantaj, telefonunuzun garantisidir. Telefonunuzu rootladıktan sonra cihazınızda herhangi bir hasar meydana gelirse, telefonun üreticileri ücretsiz onarım hizmeti vermeyecektir.
- Android cihazınızı rootladıktan sonra telefonunuzu güncellerken zorluklarla karşılaşacaksınız. Bunun nedeni, köklenmenin kök dosyalara erişim sağlamasıdır
- Cihazınızda güvenlik açıkları oluşabilir.
- Cihazınızı bilmediğiniz veya güvenmediğiniz bir programdan root ederseniz, cihazınıza kayıtlı tüm şifrelere ulaşma imkanı sağlamış olursunuz.