Keylogger Nedir?
Genel olarak gününüzün bir kısmını internet ortamında geçiriyorsanız, korunmanız gereken bazı virüslerin hedefi haline gelebilirsiniz. Trojan, solucan gibi farklı amaçlarda bulaşan virüslere veya Keylogger gibi şifrelerinizi ve tüm kişisel bilgilerinizi ortaya çıkaran virüslere rastlayabilirsiniz. Keylogger nedir? sorumuza dönecek olursak, Keylogger bilgisayarda yaptığınız her türlü tıklamayı izleyen yazılımlardır. Casus yazılım veya izleme yazılımı olarak da adlandırılmaktadır. Art niyetli kişiler tarafından bilgisayarınıza gönderilir.
Bu yazılım sayesinde, bilgisayarınıza bulaştıran kişiler sizin klavyede yapacağınız her türlü hareketi takip edebilir. Böylelikle gireceğiniz herhangi bir şifrenizi, arkadaki kişiler takip edebilir. İlk olarak yalnızca klavye hareketlerinizi takip eden bu casus yazılım, şimdilerde ise bilgisayarda yaptığınız her türlü işlemi takip edebilir. Yalnızca Windows platformu için kullanıcıları tehdit eden bu yazılım, şimdilerde Linux ve MacOS işletim sistemlerinde hatta Android ve IOS işletim sistemlerinde de tehdit haline gelmiştir.
İçinde keylogger bulunan bir bilgisayar, her açıldığı zaman açıldığı andan itibaren otomatik olarak yazılım çalışmaya başlayacaktır. Bu andan itibaren yapacağınız her işlem tarşı tarafa iletilecektir. Girdiğiniz şifreler, banka hesaplarınız ve bunlar gibi her türlü gizli işlemleriniz iletilir.
Keylogger Nasıl Bulaşır?
Her kötü amaçlı yazılım gibi Kelogger’da bilgisayara farklı yollarla bulaşır. Genel olarak şüpheli görünen ve güvenilmeyen sitelerden indirilen dosyalarla birlikte kötü amaçlı yazılımlar bilgisayara iner. Bu dosyalarla birlikte Keylogger cihazınıza otomatik olarak kurulur. Bununla birlikte farklı kaynaklardan gelen e-postalarda görünebilir. E-posta içerisinde gönderilen linke tıklamak, arka planda keylogger’ın indirilmesine sebep olabilir.
Eğer sisteminizde McAfee, Anti Malware gibi güvenlik yazılımları mevcut değilse siz farkında olmadan bilgisayarınıza çoktan Keylogger bulaşmış olur.
keylogger Nasıl Anlaşılır Ve Tespit Edilir?
Keylogger internet ortamından çeşitli yollarla bulaşıldığı gibi USB belleklerden de bulaşabilir. Yani bilgisayarlar her anda keylogger casusuna karşı tehdit altındadır. Keylogger yazılımı birçok koruma yöntemine karşı geldiği ve gizli olarak arka tarafta çalıştığı için bir bilgisayarda olup olmadığını anlamak zordurolup olmadığını anlamak zordur. Ancak bazı durumlarda dikkat ederseniz bilgisayarınıza keylogger yazılımının bulaştığını farkedebilirsiniz.
Eğer internet tarayıcısında gezinirken bilgisayarınız normalden çok fazla yavaşlıyor ve performans düşüklüğü yaşıyorsa veya klavyeye bastıktan sonra kelimelerin ekrana geç gelmesi gibi olasılıklar arasında Keylogger’da olabilir.
Bilgisayarınızda Keylogger yazılımının olduğunu düşünüyorsanız yapabileceğiniz bir başka işlem ise Görev Yöneticisine başvurmaktır. CTRL+ALT+DEL tuş kombinasyonlarına basarak Gçrev Yöneticisini seçin. İşlemler menüsünden Services.exe seçeneğininin karşısında System yerine farklı bir kullanıcı adı yazıyorsa cihazınızda Keylogger yazılımının var olduğu anlamına gelir.
Bir diğer yöntem ise Ctrl+Alt+Shift+X tuş kombinasyonlarına aynı anda basmaktır. Eğer şifre sorma ekranı geliyorsa bilgisayarınızda keylogger var demektir. Bu durumda format atmak en doğrusu olacaktır.
Keylogger Nasıl Temizlenir Ve silinir?
Bilgisayarınızda bir Keylogger yazılımının yüklü olduğunu anladıysanız, yazılımı temizlemeden önce yapacağınız ilk ve en önemli şey herhangi bir şifrenizi ve bilgilerinizi yazmamaktır. Keylogger yazılımını temizlemek için antivirüs programlarından faydalanabilirsiniz. Windows Defender her ne kadar iş görse de keyloggerlar bu duvarı aşabiliyor. McAfee, Kaspersky Internet Security, Norton Power Eraser gibi programlar keylogger’ı silebilir.
Eğer antivirüs programları keylogger’ı silemiyorsa yapılabilecek tek şey format atmak olur.