E-imza Nedir?
E-imza, elektronik ortamda atılan ve resmi olarak uygulanan her türlü süreçte ıslak imza yerine geçen bir dijital uygulamadır. E-imza, 5070 sayılı kanuna göre, elektronik bir ortamda yer alan belgelerde, imzalayan kişi kimlik doğrulamasını yapmak için oluşturulmuş imza türüdür. E-imza, harf, sembol ve sayı gibi verilerden oluşan dijital verilerdir. İşlemi yapan kişinin kimliği doğru olup olmadığı bu veriler sayesinde anlaşılır.
E-imza gerçek kişiler adına oluşturulur, dolayısıyla kurumlar adına oluşturulamaz. Kurumda çalışan gerçek kişiler adına oluşturulabilir. E-imza gerçekleştirildikten sonra kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğu garantilenir. Bir tür kimlik doğrulama yöntemi olarak da tanımlanabilir.
E-İmza Ne İşe Yarar?
E-imza, elektronik ortamda belge imzalarken, imzalayan kişinin kimliğinin belirlenmesine yardımcı olur. Bazı alanlar hariç onun dışında neredeyse her yerde kullanılabilir. E-imza ile atılan imzalar delil niteliğini taşır ve ıslak imzayla eşdeğer olarak görülür.
E-imza Nasıl Alınır?
E-imza almak için öncelikle başvuru yapmanız gereklidir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından başvuru yapılabilir. E-imza alabilmek için kimlik kontrolünün yapılması gereklidir.
Kurumsal ve bireysel olarak farklı belgeler istenir. Bireysel olarak e-imza almak isteyen kişiler notere giderek kimlik kontrollerini yaptırabilirler. Kurumsal e-imzalarda: son 6 ayda alınmış faaliyet belgesi, T.C kimlik numarası veya eşdeğer nitelikteki belgeler, imza sirküleri fotokopisi gibi belgeler istenir.
Bireysel e-imzalarda ise: T.C kimlik numarası, sürücü belgesi, pasaport gibi geçerlilik taşıyan belgeler istenir. Tüm koşulların tamamlanması sonucunda başvurular incelenir ve sorun bulunmaması halinde e-imza alınmış olur.
E-imza kullanımına başlamadan önce, kurulumunun yapılması gereklidir. E-imza kurulumu alınan firmaya göre değişiklik gösterebilir. Böylelikle aldığınız firma ile iletişime geçmelisiniz.
E-imza Nereden Alınır?
Elektronik imza almak için, BTK onaylı elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarına başvurmanız gereklidir. Belirlenen bu sağlayıcıları burada bulunan linkten öğrenebilirsiniz. Girdiğiniz web sitesinde Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarının listesini görebileceksiniz.
E-imza Fiyatları
1 Ocak 2022 tarihine göre e-imza ve mini kart okuyucu fiyatları:
- 1 yıl geçerli e-imza: 129,80 TL
- 2 yıl geçerli e-imza: 159,30 TL
- 3 yıl geçerli e-imza: 200,60 TL
- Mini kart okuyucu : 118,00 TL
E-imza Nasıl Kullanılır?
E-imzayı çalıştırabilmek için kart sürücünüze yazılımını kurmanız gerekir. E-imza ile size gönderilen CD ya da diğer medya araçları içerisinde bu yazılımı bulabilirsiniz. Bulamamanız halinde hizmet aldığınız firmanın web sitesine giderek bulabilirsiniz. Bu yazılımı bilgisayarınıza kurmanı gereklidir. Kurduğunuz program ile sertifikanıza giriş yapabiliyorsanız kullanıma hazır demektir.
E-imza Nerelerde Kullanılır?
E-imza birçok ortamda kullanarak kişilere avantaj sağlayabilir:
- İnternet üzerinden yapılan ÖSS, KPSS, LES, pasaport vb. başvurularında,
- Vergi ödemelerinde,
- Kurumlar arası iletişimlerde,
- E-devlet işlemlerinde,
- Dış ticaret ve gümrük işleri sırasında,
- Elektronik arşiv imzalamanın gerekli olduğu durumlarda,
- Bankacılık işlemleri yaparken,
- Sigortacılık işlemleri yaparken,
- Sigorta ve sigortacılık işlemleri yaparken,
- Sağlık uygulamalarında,
- Elektronik oy verme işlemleri sırasında,
E-imza Nerelerde Kullanılmaz?
E-imza birçok alanda kullanılıyor ve oldukça fazla avantaj sağlıyor. Her ne kadar çok kullanım alanı olsa da, kullanımının geçersiz olduğu alanlar da vardır. E-imza nerelerde kullanılmaz:
- Evlilik
- Emlak alım ve satım
- Veraset ve intikal
Yukarıdaki işlemler sırasında e-imza kullanılamaz. Bunun yerine ıslak imza ile geçerlilik kabul edilir.