CPU Nedir?
“Central Processing Unit” anlamına gelen CPU biriminin Türkçe açılımı “Merkezi işlem birimi” olarak karşınıza çıkabilir. Kısacası CPU, bilgisayar birimlerinin çalışmasını ve veri akışını kontrol etmekte olan elektronik birimdir. Bir bilgisayarın içinde olan aygıtlardan biridir. Ancak tartışmasız olarak en temel ve en önemli birimidir. Bilgisayarın beyni olarak adlandırılabilir. Bilgisayar üzerinden yapılan herhangi bir işlem bile işlemci (CPU) tarafından yapılıyor.
CPU, bir bilgi işlem aygıtını tanımlayan temel bileşendir ve kritik öneme sahip olsa da, CPU yalnızca diğer donanımlarla birlikte çalışabilir.
CPU’nun ana amacı, klavye, fare, yazıcı gibi birimlerden veya bilgisayar programından girdi almak ve ihtiyaç duyduğu şeyi yorumlamaktır. CPU daha sonra ya monitörünüze bilgi verir ya da çevre biriminin istenen görevini yerine getirir.
İşlemci Nasıl Çalışır?
Aritmetik ve mantıksal işlem yapma yeteneğine sahip olan bir işlemci temel olarak makine programlama diliyle çalışır. Yani 0 ve 1’lerden oluşan düşük seviyeli kodlama sistemi ile çalışmaktadır. Bu kodların oluştuğu ikili 10011100 gibi sayı 2’li sayı kümelerine göre işlem yapar. Elektrik sinyalleri, milyonlarca transistörlerden geçerek komutları yerine getirmektedir.
Bilgisayarın dilinde 1 var demek, 0 ise yok demektir. Bilgisayarda yaptığınız herhangi bir tepkimede işlemci bu komutları arka planda milyonlarca 1 ve 0 ile işlemektedir.
Bilgisayarda İşlemci Nasıl Yükseltilir?
İşlemci yükseltme işlemini yapmadan önce bilgisayar sisteminize göre işlemci seçimi yapmanız gerekir. Aksi takdirde işlemciyi takamaz veya takarsanız bile bilgisayarı doğru bir şekilde çalıştıramayabilirsiniz. İşlemciden en üst düzeyde verim almak istiyorsanız kasanızın içerisinde bulunan parçalara göre bir işlemci seçimi yapmanız gerekecektir.
İşlemciler bilgisayarların anakartına takıldığı için bilgisayarınızın anakartına göre bir işlemci almanız gerekir. Anakart marka ve modelini internette aratarak resmi sayfasından hangi işlemciye uygun olup olmadığını görebilirsiniz.
- Doğru işlemciyi seçme aşaması bittikten sonra monte etme aşamasına geçebilirsiniz. Bunun için bilgisayarın tamamen kapanmasını bekledikten sonra bağlı olan tüm kablo bağlantılarını kesin ve ardından yan kapağı açın.
- Statik elektrik bilgisayar sisteminizi bozabilir. Bu yüzden statik elektrikten kurmanız gerekir.
- Anakartın hemen üstünde bulunan sıvı soğutma veya hava soğutmayı sökün.
- İşlemci yuvasının hemen yanında kapağı açmak için metal kol bulunmaktadır. Kolu yavaşça kaldırıp eski işlemciyi yuvasından dikkatlice çıkarın.
- Eski işlemciyi çıkardığınız gibi yeni işlemciyi yerine tam olarak oturtmanız gerekiyor. İşlemciye çok baskı uygulamadan yavaşça yerleştirin. İşlemcinin girintilere tam oturduğundan emin olun.
- Ardından metan bloğu indirin ve metal çubukla aşağı doğru iterek tekrar sabitleyin.
- Taktığınız yeni işlemciye termal macun sürmelisiniz.
- Daha sonra sıvı soğutma veya hava soğutmayı yeniden yerleştirin ve kasanın kapağını kapatın.
Laptop İşlemci Yükseltme
Dizüstü bilgisayarlarda yapılan işlemci yükseltme masaüstü bilgisayarlarda yapılan yükseltmelerden çok daha farklıdır. Laptoplarda yapılan işlemci yükseltme işlemi daha zor ve riskli olmasına karşın işçilik ücreti açısından maliyetlidir.
Hosting hizmetlerinde CPU neden önemlidir?
CPU olarak serverda kullanılan ürün ne kadar iyi olursa ve hizmetlerde CPU core oranı ne kadar yüksek olursa sitelerinizdeki hırs ve uygulama performansınız da o kadar iyi olacaktır. Cenuta’nın web hosting hizmetlerinde kaliteli CPU ürünleri kullanılmaktadır.
CPU ile GPU farkı nedir?
CPU’da sistemsel olan aritmetik işlemler gerçekleştirilirken GPU’da görüntü anlamındaki işlemler gerçekleştirilir. Temel olarak ikisi arasındaki fark budur. GPU nedir içeriğinden daha detaylı bilgi edinebilmeniz mümkündür.