Python kodlama dili; yorumlanmış, etkileşimli, nesne yönelimli ve çok çeşitli uygulamalarda yararlanılan genel amaçlı bir programlama dilidir. Her yerde bulunması ve neredeyse her sistem mimarisinde çalışabilmesi nedeniyle Python, çeşitli farklı uygulamalarda bulunan evrensel bir dildir.
Üst düzey veri yapıları, dinamik yazım, dinamik bağlama ve bileşenleri birbirine bağlayan komut dosyası oluşturma gibi birçok özelliği içerir. Ayrıca hemen hemen tüm işletim sistemlerine sistem çağrıları yapmak ve C veya C ++ ile yazılmış kod çalıştırmak için genişletilebilir.
Python Kodlama Dilinin Tercih Edilme Sebepleri
Yapay zeka, makine öğrenimi, web uygulamaları veya analitik alanında çalışmak istiyorsanız, Python, yatırım yapmak için hayati önem taşır. Python öğrenmek sıkı çalışma ve kararlılık gerektirir, ancak aynı zamanda diğer dillere kıyasla çok basittir. Örneğin Java, dünya çapındaki uygulamalarda oldukça kullanılır; ancak sıfırdan öğrenmek zor olabilir. Python da yeni başlayanlar için zordur, ancak bazı yönlerden daha kolay kavramaktadır. Değerlidir, çünkü daha fazla insan ve daha fazla uygulama onu kullanmaktadır.
Python güçlü ve sağlamdır. Web uygulamaları oluşturmak daha az çaba ve enerji gerektirir; ancak, daha iyi bir programcı olmanızı sağlayabilir. İster yeni gelen ister deneyimli bir programcı olun, Python daha fazlasını sunar. Bu, Java ve diğer programların düşüşte olduğu anlamına gelmez, aksine bir güç değişiminin gelmekte olduğu anlamına gelir.
Pythonu Kimler Kullanır?
Python'un kullanıcı kitlesi oldukça geniştir. Bu geniş kitle içerisinde;
- Yeni başlayan kodlayıcılar
- Web ve mobil uygulama geliştiricileri
- Yazılım mühendisleri
- Veri bilimciler
- Bilgisayar programcılığı ile çalışan veya onu öğrenen herkesi sayabiliriz.
Aynı zamanda çoğu kuruluş Python kullanıcısıdır. En çok ses getiren ve en iyi bilinen Python kullanan şirketlerden bazıları şunlardır:
- En çok Firefox ile tanınan Mozilla, Python'da "230 binden fazla kod satırı" yazdığını söylüyor.
- Google, dahili Python eğitimini paylaşır.
- Microsoft, Visual Studio Code ile Python geliştirmeyi destekler.
- Netflix ve Uber de Python kullanan popüler şirketler arasında yer alır.
- Dropbox, altyapısında Python 3'ün halka açık bir savunucusu olmuştur.
- CapitalOne, Bloomberg ve JPMorgan gibi birçok finans şirketi Python geliştiricilerini işe alır.
Bir Python Programını Yürütmek İçin Hangi Adımlar Gerçekleştirilir?
Adım 1: Yorumlayıcı, bir Python kodu veya talimatı okur. Daha sonra komutun iyi biçimlendirildiğini doğrular, yani her satırın söz dizimini kontrol eder, herhangi bir hata ile karşılaşırsa hemen çeviriyi durdurur ve bir hata mesajı gösterir.
Adım 2: Hata yoksa, yani Python talimatı veya kodu iyi biçimlendirilmişse, yorumlayıcı onu "byte kodu" olarak adlandırılan ara dilde eş değer formuna çevirir. Böylece, Python betiğinin veya kodunun başarılı bir şekilde çalıştırılmasından sonra, tamamen byte koduna çevrilir.
Adım 3: Byte kodu Python sanal makineye gönderilir. Burada yine byte kodu sanal makine üzerinde çalıştırılır. Bu yürütme sırasında bir hata oluşursa çalıştırma bir hata mesajı ile durdurulur.
Python Hangi Alanlarda Kullanılır?
Python, aşağıdakiler dahil, hemen hemen her endüstri ve bilimsel alanda kullanılmaktadır.
- Veri Bilimi
- Makine Öğrenme
- Web Geliştirme
- Bilgisayar Bilimleri Eğitimi
- Bilgisayarla Görme ve Görüntü İşleme
- Oyun Geliştirme
- Tıp ve Farmakoloji
- Biyoloji ve Biyoinformatik
- Nörobilim ve Psikoloji
- Astronomi
Python Nesne Tabanlı Programlama Nedir?
OOP yani Object Oriented Programming olarak adlandırılan nesne tabanlı programla; verileri ve yöntemleri temsil etmek için “nesneler ” fikrini kullanan bir bilgisayar programlama yöntemidir. Aynı zamanda, fazlalık yerine düzgün ve yeniden kullanılabilir kod oluşturmak için kullanılan bir yaklaşımdır. Program bağımsız nesnelere veya birkaç mini programa bölünmüştür. Her bireysel nesne, uygulamanın kendi içinde iletişim kurmak için kendi mantığına ve verilerine sahip farklı bir bölümünü temsil eder.
Nesne tabanlı programlama, aynı zamanda programın yapısı hakkında düşünmeyi ve kodlamanın başında planlamayı gerektirir. Genel olarak, nesne tabanlı programlama uygulanması, daha iyi veri yapıları ve yeniden kullanılabilirlik sağlayarak uzun vadede zamandan tasarruf sağlar.
Python, bir disiplin olarak nesneye tabanlı programlama, geliştiriciler arasında evrensel bir takip kazanmış durumdadır. OOP kavramlarının temelini oluşturan Python sınıflarını ve nesnelerini bildirmekle ilgilenir.
OOP'nin Yapı Taşları Nelerdir?
- Sınıflar
- Nesneler
- Yöntemler
- Öz nitellikler
OOP, sınıflar ve nesneler kavramına dayanan bir programlama paradigmasıdır. Bir yazılım programını, nesnelerin tek tek örneklerini oluşturmak için kullanılan basit, yeniden kullanılabilir kod planlarına (genellikle sınıflar olarak adlandırılır) yapılandırmak için kullanılır.
Bir sınıf daha spesifik somut nesneleri oluşturmak için kullanılan bir arka plandır. Sınıflar genellikle öz nitelikleri paylaşan geniş kategorileri temsil eder. Bu sınıflar, bu türden bir örneğin hangi niteliklere sahip olacağını tanımlar, ancak belirli bir nesne için bu niteliklerin değerini tanımlamaz.
Sınıflar ayrıca, yalnızca o türdeki nesnelerde kullanılabilen yöntemler adı verilen işlevler içerebilir. Bu işlevler sınıf içinde tanımlanır ve bu belirli nesne türüne yardımcı olacak bazı eylemler gerçekleştirir.
OOP'nin Dört İlkesi
Nesne yönelimli programlamanın dört ilkesi şunlardır:
- Devralma: Alt sınıflar, verileri ve davranışları üst sınıftan devralır.
- Kapsülleme: Bir nesnedeki bilgileri içerir, yalnızca seçilen bilgileri açığa çıkarır.
- Soyutlama: Yalnızca bir nesneye erişmek için yüksek düzeydeki genel yöntemleri açığa çıkarma.
- Çok biçimlilik: Birçok yöntem aynı görevi yapabilir.
Pyhton Kullanıcı Topluluğu
Python’un muazzam kullanıcı topluluğu; Python’un tercih edilme sebeplerin sadece birisidir. Python'un popülaritesi, topluluğunun hem bir nedeni hem de bir sonucudur. Kendilerini Pythonista olarak adlandırılan bu topluluğun üyeleri, dünyanın dört bir yanındaki PyCon konferanslarında binlerce kişiyle buluşur.
Son yıllarda birçok alanda yapılan önemlilik sıralamalarına göre 1 numaralı programlama dili olan Python, en çok aranan, en çok sevilen diller arasında da 1 numarada yer almaktadır. Çözmeye çalıştığınız sorun ne olursa olsun, muhtemelen bir çözüm üzerinde çalışan güçlü insanların bu toplulukta yer aldığını bilmek bile oldukça güven vericidir.
Python'da bir çözümün programlanmasına yardımcı olacak kodları, belgeleri, öğreticileri ve örnekleri paylaşma olasılıklarını da düşünecek olursak tercih edilme sebeplerinin daha da arttığını görebiliriz. Ayrıca aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda geliştirme araçları ile Python'u aklınıza gelebilecek hemen her şeyi yapmak üzere genişletmek için binlerce açık kaynak paketine ulaşabilirsiniz.
Python Nedir?
Python, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Python, işlevsel programlama dilleri için standart olan uzun tek bir talimat listesi yerine birbirinin yerine kullanılabilen kod modülleri kullanır. Python'un standart uygulaması "cpython" olarak adlandırılır.
Python Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Perspektifinize ve geçmişinize bağlı olarak Python'un bir programlama dili olarak iyi bir seçim olmasının birkaç nedeni vardır. Programcılar için Python bir kullanıcı, tarayıcı tabanlı bir geliştirme deneyimi istiyorsa, komut satırına python yazarak yorumlayıcıdan anında geri bildirim alabilmektedir. Sistem yönetiler açısından Python; adminler için birçok açık kaynak sağlarken hem sistem yöneticileri, site güvenilirliği mühendisleri için daha sürdürülebilir bir dil haline getirir.
Python Açık Kaynak Bir Proglamlama Dili Midir?
Evet, Python'un tüm modern sürümlerinin telif hakkı, Açık Kaynak Girişimi tarafından onaylanmış uyumlu bir lisansa tabidir. Python programlama dili açık kaynak lisansı sayesinde serbestçe kullanılabilir. Python kaynak kodu, bir defa yazılabilir ve hemen hemen herhangi bir bilgisayarda programın değiştirilmesine gerek kalmadan çalıştırılabilir.